Vurdere et forbrukslån

Skal du ta opp et forbrukslån? Her er begrepene du bør kunne før du søker

Mange velger å søke om lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån, når man trenger ekstra penger. Samtidig er det ikke alle som vet hva slike lån innebærer og hvilke begreper det er viktig å forstå.

Frykt ikke, i denne artikkelen kan du lære deg alt du behøver slik at du er forberedt når du skal søke om lån.

Lån uten sikkerhet – En låneform hvor banken ikke tar pant i eiendeler

Så hva er egentlig lån uten sikkerhet? Et lån uten sikkerhet er lån hvor du ikke trenger å stille noe som sikkerhet for lånet du tar opp. Med andre ord trenger du ikke å eie en eiendom eller andre eiendeler av verdi for å søke om lånet.

I stedet vil långiveren du søker hos, gjøre en kredittsjekk av din økonomi og betalingsevne før de enten innvilger lånet eller avslår søknaden din.

Kredittsjekk – En risikoanalyse

Når banken gjør en kredittsjekk, sjekker de søkerens evne til å betale tilbake lånet som vedkommende vil ta opp. Vanlige ting banken vil sjekke er for eksempel inntekt, eksisterende gjeld, betalingshistorikk og eventuelle betalingsanmerkninger.

Rente – Prisen for å låne penger

På alle lån kommer det også en rente. Renten er der for at banken skal kunne tjene penger på å låne ut penger, og avhenger av bankens vurdering av søkeren. Dersom du får en lav kredittscore, vil du sannsynligvis få en høyere rente. Er kredittscoren din høy, vil banken tilby deg en lavere rente.

Tips: Les denne sjekklisten hos forbrukerrådet før du søker forbrukslån.

Nedbetalingstid – Hvor raskt kan du kvitte deg med lånet?

En nedbetalingstid er perioden du skal betale tilbake pengene som du har lånt. Når det gjelder lån uten sikkerhet, kan du velge en nedbetalingstid på mellom 1 og 5 år. Skal du ta opp lån uten sikkerhet til refinansiering, kan du velge en nedbetalingstid på inntil 15 år.

Nominell rente og effektiv rente – Hvilken er viktigst?

En nominell rente brukes til å beregne rentekostnadene på et lån før gebyr og andre eventuelle kostnader legges til. Det betyr at den nominelle renten ikke gir et fullstendig bilde på hva kostnadene på lånet blir totalt.

Det er den effektive renten som viser den totale kostnaden for forbrukslånet du skal ta opp. Når du skal vurdere eller sammenligne lånetilbud er det altså den effektive renten du må se på for å få en nøyaktig forståelse av totalkostnadene for lånet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er forbrukslån lett forklart?

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet som man kan bruke på det man ønsker, som for eksempel en reise eller kjøp av varer.

Hvordan fungerer et forbrukslån?

Man søker om et bestemt beløp hos en bank eller finansinstitusjon, og etter godkjenning mottar man pengene. Deretter betaler man tilbake lånet med renter over en avtalt periode.

Hva kjennetegner forbrukslån?

Forbrukslån krever ikke sikkerhet, har ofte høyere renter enn andre lånetyper, og gir låntakeren frihet til å bruke pengene som de ønsker.

Hva skal til for å få et forbrukslån?

Vanligvis kreves det at søkeren er over 18 år, har fast inntekt, og ikke har betalingsanmerkninger. Banken vil også gjennomføre en kredittsjekk for å vurdere søkerens betalingsevne.