Kredittsjekk

Hva er en kredittsjekk? Alt du trenger å vite

En kredittsjekk er den viktigste undersøkelsen som blir gjort av deg og din økonomi før du får svar på søknaden din om lån og kreditt. Banken bruker en kredittsjekk som et verktøy for å bestemme om du skal få godkjent eller ikke godkjent søknad. Derfor er det viktig at du forstår hva en slik sjekk går ut på.

Slik foregår en kredittsjekk

Når en bank eller et kredittkortselskap gjør en kredittsjekk av deg, gjør de dette for å kontrollere økonomien din. Bankene er for eksempel nødt til å forsikre seg om at du har en mulighet til å betale tilbake pengene du låner.

Kredittsjekken er som regel en automatisk prosess, noe som fører til et raskt svar på søknaden du sender inn. Her blir det også sjekket om det foreligger noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Finner banken slike økonomiske heftelser, vil det automatisk føre til avslag på søknaden.

En kredittsjekk gir også bankene informasjon om folkeregistrert adresse, skatteligning og brutto inntekt. Slik får banken en god oversikt over din økonomi før de bestemmer utfallet av din lånesøknad.

Hvem er det som gjør kredittsjekken?

Banker, långivere og kredittkortselskap i Norge benytter seg av selskaper som kalles kredittopplysningsbyrå når de skal innhente informasjon om en lånesøkers økonomi. De største kredittopplysningsbyråene i landet er Experian og Bisnode.

Experian er dessuten i verdenstoppen når det gjelder analyse, data og statistikk. I Norge bistår de med risikovurdere privatpersoner som søker om lån.

Du kan kredittsjekke deg selv

Både hos Bisnode og Experian sine nettsider har du muligheten til å kredittsjekke deg selv dersom du betaler for det. Slik har du kontroll og oversikt før bankene begynner å sjekke ulike opplysninger.

Det er også mulig å skaffe seg en gratis kredittsjekk. Da må du kontakter kredittopplysningsbyråene for å kreve innsyn i dine registrerte personopplysninger. Her kan du dobbeltsjekke om det er noen feil der. Finner du noen feil kan du be dem rette opp i dette slik at alle opplysninger er korrekt.

Hvor ofte blir jeg kredittsjekket?

I Norge er banker og andre finansinstitusjoner lovpålagt å gjøre en kredittsjekk av alle som søker om lån og kreditt. For å få lov til å gi ut slik informasjon må også kredittopplysningsbyråene få konsesjon fra Datatilsynet, dette for å sikre en forsvarlig forvaltning av informasjonen som gis.

Får du et brev om at en kredittsjekk av deg er gjort, uten at du har søkt om lån og kreditt, kan du enkelt kontakte det aktuelle kredittopplysningsbyrået for å be om en grunn.

Ikke fått innvilget en lånesøknad? Slik kan du bedre kredittscoren din

Når bankene bruker en kredittsjekk for å finne ut om de skal godkjenne eller avslå en lånesøknad, ser de blant annet på kredittscoren du har fått. Dette er som regel et tall mellom 0 – 100 som i prinsippet viser hvor sannsynlig det er at en person klarer å betale tilbake pengene man skylder eller ikke.

Beregningen er basert på en analyse av kreditthistorien din, og vil for eksempel være veldig lav dersom du har betalingsanmerkninger. Selv om bankene kan vurdere kredittscoren din noe ulikt, må du huske på at betalingsanmerkninger og inkassosaker automatisk vil føre til avslag.

For deg som har betalingsanmerkninger, bør du dermed gjøre opp disse før du søker om lån. Slik øker du sjansene betraktelig for å få innvilget det lånet du søker om.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg ta kredittsjekk på meg selv?

Ja, ved å oppsøke et kredittopplysningsbyrå sine nettsider kan du kredittsjekke deg selv. Du trenger bare å logge deg inn med BankID så kan du se alle opplysninger som er registrert på deg.

Hvem har kredittsjekket meg?

Dersom du ikke vet hvem som har kredittsjekket deg, kan du logge inn hos for eksempel Bisnode eller Experian og sjekke dette selv.

Har jeg noen betalingsanmerkninger?

Det er helt gratis å sjekke selv om man har betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene. Disse byråene er pliktig i å gi deg alle kredittopplysninger samt annen økonomisk informasjon om deg.