Bankplasse, Oslo, Norges bank

Nordmenns usikrede gjeld økte med 900 millioner siste måned

Sammenlignet med samme periode i fjor har forbrukslån økt med 1,3 milliarder(!).

– Økningen i forbrukslån knytter seg sannsynligvis til både refinansiering av kredittkortgjeld, og økt forbruk, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon til Nettavisen.

– Som ventet fortsetter økningen i rentebærende forbruksgjeld. Siden samlet kredittkortgjeld går noe ned skyldes økningen vekst i forbrukslån. Mulig årsak er at flere refinansierer dyr kredittkortgjeld inn i forbrukslån med noe lavere rente, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret AS.

Det hører til historien at landets Covid-restriksjoner begynte å avvikles på denne tiden i fjor. Ifølge Årrestad er det derfor naturlig å kunne forvente en betydelig økning når den økonomiske forsiktigheten er over.

Samtidig går kredittkortgjelden ned

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 1,8 milliarder i samme periode.

Årrestad sier at en mulig årsak til dette, er at flere refinansierer dyr kredittkortgjeld inn i forbrukslån med en lavere rente. Nedgangen i antall kredittkort kombinert med en solid økning i antall forbrukslån kan gi et bilde på dette.

– Opprettholdelse av forbruk og kortsiktig finansiering av nødvendige husholdningskostnader er nok også del av årsaken til økningen, sier Årrestad.

Han legger til at de som allerede er på tannkjøttet rent økonomisk, vil få det tøft.

– De fleste har nok økonomi til å håndtere dette, men for de som allerede sliter kan situasjonen bli enda tøffere når forbruksgjelden øker.

Flere rentehevinger ventes

Flere forventer at Norges Bank vil øke styringsrenten fra 2,75 til 3 prosent når de holder rentemøte 23. mars. Samtidig skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken at de tror Norges Bank kan heve styringsrenten til 3,75 prosent før sommeren.

Ifølge nye tall fra SSB, økte prisene med 0,4 prosent fra januar til februar i år, mens tolv-måneders veksten i februar var på 6,3 prosent.

Norges Bank begynte å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i juni, august og september i fjor. I november gikk man tilbake til å øke med 0,25 prosentpoeng som normalt.