Pass på å få det beste forbrukslånet

Fordeler og ulemper med forbrukslån

For langt å lese? Les sammendraget!

  • Når det kommer til forbrukslån, finnes det både fordeler og ulemper som man bør vurdere.
  • Noen forbrukslån kan være billige, mens andre kan ende opp med å bli dyre på grunn av rentekostnader.
  • Det er flere faktorer som spiller en rolle for hvor billig eller dyrt ditt forbrukslån vil bli, som for eksempel din inntekt og eksisterende gjeld.

I denne artikkelen vil du lære om de ulike fordelene og ulempene som du bør kunne før du eventuelt søker om et forbrukslån.

Fordeler med forbrukslån

1. Banken krever ikke sikkerhet for forbrukslån

Siden bankene ikke krever pant eller andre former for sikkerhet for lånet, kan man kategorisere forbrukslån som et lån for folk flest.

Er du gammel nok og kan vise til en fast inntekt, stiller du i en god posisjon for å få innvilget forbrukslån.

2. Forbrukslån passer til det aller meste

Forbrukslån og alle andre lån uten sikkerhet kan benyttes til alle formål som ikke er på kant med den norske lov.

Blant annet kan du benytte et forbrukslån til å betale regninger, kjøpe et kjøretøy og ellers bruke lånet til et hverdagslig forbruk.

Her er de mest typiske bruksområdene nordmenn bruker forbrukslån på:

  • Elektronikk
  • Oppussing
  • Regninger
  • Møbler og annen innbo
  • Uforutsette utgifter
  • Ferier
  • Bil

Mange bruker også lån uten sikkerhet til kjøp av båt, MC, hytte og andre lignende ting. Dette er faktisk mulig, selv om dette er typiske objekter som kan stilles som sikkerhet for lånet. Det kommer an på hvor billig objektet er, og om låntaker får lån eller ikke i «vanlige banker».

3. Du kan få en gunstig rente

Når bankene skal vurdere en søknad om forbrukslån, fastsetter de renten du får etter en individuell vurdering. Dette betyr at du og din venn kan få ulike renter selv om dere søker om like stor lånesum i samme bank.

Her er det nemlig din kredittscore og betalingsevne som bestemmer hvilken rente du får. Dersom disse to er bra, får du som regel bedre betingelser.

Få lavere gebyr

Bankene tilbyr vanligvis effektive renter på mellom 5% og 25% i dagens marked.

4. Du kan benytte forbrukslån til refinansiering

Til tross for en eventuell dårlig eller lav kredittscore, er det likevel store muligheter for at forbrukslånet blir billigere enn andre lån og kreditter.

Derfor er det mange som bruker forbrukslån til refinansiering av for eksempel kredittkort og kjøp på avbetaling.

5. Banken vurdere din søknad på flekken

Dagens banker opererer med digitaliserte søknadsprosesser. Dette betyr at søknaden din som du har sendt inn på nett, vil bli vurdert med en eneste gang. Dette uavhengig om banken har stengt for dagen eller ikke.

Dette fører til at bankene gir deg svar på bare minutter, eller i verste fall etter noen få timer.

6. Betal ned forbrukslånet så raskt du vil

Du kan når som helst innfri lånet ditt. Du kan også betale ned ekstra på lånet de månedene du har mulighet til det, i henhold til Finansloven i Norge.

Slik kan du redusere rentekostnadene betydelig.

Ulemper med forbrukslån

1. Kommer med en høyere rente enn lån med sikkerhet

Forbrukslån kommer vanligvis med en høyere rente enn det et pantesikret lån gjør. Et eksempel på dette er boliglån som ligger på under 5% rente, mens forbrukslån aldri vil ha en lavere rente enn 5%.

Har du mulighet til å få et pantesikret lån, vil dette lånet være gunstigere enn et forbrukslån med tanke på rentene.

2. Mindre forbrukslån er de dyreste lånene

Som tidligere nevnt, er ikke alle forbrukslån like billige. Dette gjelder spesielt dersom du tar opp et lite beløp. Banken er naturligvis opptatt av å dekke risikoen og kostnadene de tar ved å låne ut mindre beløp, dermed vil renten bli høyere.

Når du tar opp et smålån uten sikkerhet, er det ekstra viktig å bruke kort tid på å betale ned lånet. Sørg også for å unngå å ta opp flere smålån på samme tid.

3. Vær forsiktig med forbruksgjeld

Til slutt er det viktig å snakke litt om forbruksgjeld. Personer som pådrar seg en høy kredittgjeld, står i fare for å få gjeldsproblemer.

Dette kan være gjeld fra kredittkort, smålån og andre lån uten sikkerhet på en og samme tid. Ved å lese Gjeldsregisterets statistikk kan du lære mer om forbruksgjeld og du kan samtidig logge inn for å se din egen kredittvurdering.

Alle lån skal betales tilbake med renter, derfor bør du alltid vurdere lånetilbudene nøye før du bestemmer deg for å godta låneavtalen.

FAQ

Hva er ulempen med forbrukslån?

Forbrukslån har generelt sett høyere renter enn lån med sikkerhet, dermed kategoriseres forbrukslån som dyre lån. Banken tar samtidig en større risiko ved å innvilge lån uten sikkerhet.

Hva er positivt med å ta opp forbrukslån?

Den aller største fordelen med å ta opp forbrukslån, er at du slipper å stille med sikkerhet for lånet. Samtidig kan lånet brukes til det aller meste, som for eksempel refinansiering, betaling av regninger, elektronikk og mye mer.